Indicatii si Contraindicatii Aparate fizioterapie

Fizioterapia reprezinta o metoda adjuvanta extrem de importanta in tratamentele de recuperare medicala. Fizioterapia include ansamblul aplicatiilor terapeutice avand la baza utilizarea agentilor fizici, dintre care putem aminti curentii electrici sau electroterapia, laserul, undele magnetice, crioterapia, termoterapia. Cele mai des utilizate proceduri de fizioterapie sunt curentii electrici, care se impart in curenti de joasa, medie si inalta frecventa, de asemenea si terapia laser, binecunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii.

Electrozii trebuie plasati la locul dureros sau in amonte, pe traiect nervos, daca acesta este dispus superficial. Efectul analgetic se poate manifesta rapid, pana la 10 minute si poate dura zeci de minute sau ore. Acest tip de stimulare se adreseaza durerilor acute sau cronice musculo-scheletice, postoperatorii, inflamatorii sau traumatice.

Cele mai des utilizate proceduri de fizioterapie sunt curentii electrici, care se impart in curenti de joasa, medie si inalta frecventa, de asemenea si terapia laser, binecunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Electrozii trebuie plasati la locul dureros sau in amonte, pe traiect nervos, daca acesta este dispus superficial. Efectul analgetic se poate manifesta rapid, pana la 10 minute si poate dura zeci de minute sau ore. Acest tip de stimulare se adreseaza durerilor acute sau cronice musculo-scheletice, postoperatorii, inflamatorii sau traumatice.

Efectul imediat este acela de scadere a spasticitatii, insa mai important este faptul ca muschiul contractat si articulatiile informeaza creierul ca membrul se misca, facilitand reinvatarea si refacerea engramelor corticale motorii la nivelul creierului.

Indicatii si Contraindicatii Aparate fizioterapie

TENS (Trans Electric Nerve Stimulation) sau stimularea nervoasa electrica transcutanata, reprezinta una dintre modalitatile cele mai frecvente de tratament. Consta in stimularea directa la nivelul tegumentului si poate utiliza o frecventa mare (conventional) sau o frecventa joasa (tip acupunctura AL-TENS). Aceasta forma este utilizata in stimularea punctelor trigger sau a punctelor clasice de acupunctura. Mecanismul de actiune consta in eliberarea de endorfina la nivelul sistemului nervos central.

Stimularea electrica nervoasa transcutanata TENS, constituie o metoda netraumatizanta de combatere a starilor dureroase acute sau cronice, de diferite cauze, prin folosirea curentului oscilant de joasa frecventa. Intruncat TENS poate produce aritmii, este contraindicata aplicarea la persoanele care sufera de boli grave ale cordului sau cu pacemaker. Utilizarea stimulilor electrici in tratamentul sindromului dureros este o practica veche, legata de istoria electroterapiei. Ea consta in folosirea unui curent de joasa frecventa in scop electroanalgezic (durerea latenta). Prin folosirea curentilor de mare frecventa, aduc un important efect antialgic imediat si de scurta durata, cat si stimulare musculara.

Curentii TENS se folosesc in: discopatie, boli degenerative ale articulatiilor, artralgia si sindroame dureroase in poliartrita reumatoida si spondilita, nevralgii si sindroame de compresie, inflamatii periartritice, dureri post-chirurgicale, alte sindroame dureroase cu exceptia durerilor cauzate de tumori, distrugerea partiala a fibrelor nervoase aferente, atrofia de imobilizare sau denervare partiala.

Indicatii si Contraindicatii Aparate fizioterapie

Care sunt beneficiile curentilor TENS

Stimularea nervoase cu efecte diferite
Inhibitia conducerii durerii
Stimularea sintezei de endorfine
Facilitarea transmiterii impulsului de-a lungul fibrelor aferente
Stimularea in electroacupunctura
Stimularea de unitati neuromotrice

 

Folosirea curentilor galvanici, intalnita si sub denumirea de galvanoterapie aduce numeroase beneficii. Curentul continuu, galvanic sau galvanizarea se bazeaza pe proprietatea curentului electric de a produce o deplasare de sarcini electrice (electroni), de-a lungul unui conductor. Conductor electric poate fi considerat si corpul uman, prin care poate trece un curent electric continuu, realizandu-se deplasari de electroni sau de ioni (galvanoionizare). Curentul continuu actioneaza asupra corpului prin modificarile ionice ce apar in tesuturi la trecerea curentului si care vor determina o serie de procese biologice secundare. Mecanismul de actiune al aplicarii curentului galvanic asupra organismului se exprima prin efectele polare, de la nivelul electrozilor aplicati si prin efectele interpolare, produse in interiorul organismului, in regiunea cuprinsa intre cei doi electrozi. Efectul final al aplicarii curentului galvanic este reprezentat de insumarea efectelor prezentate.

Care sunt beneficiile curentilor galvanici

Efect puternic antialgic (calmeaza durerea)
Efect antiinflamator (fapt pentru care este indicat in arterite, artroze, spondiloze, sechele posttraumatice, arterite periferice)
La nivelul electrodului negativ produce o stimulare neuromusculara
Efect puternic vasodilatator

 

Curentii interferentiali se folosesc in spondiliza anchilozanta, discopatie, boli degenerative ale articulatiilor, inflamatii periartritice, tulburari vegetative, edeme si multe alte afectiuni. Impactul biologic al acestor curenti consta in stimularea musculara, reducerea durerii si imbunatatirea circulatiei.

Impactul biologic ale curentilor interferentiali:

Afecteaza in principal tesuturile din profunzime
Stimuleaza muschii
Imbunatateste circulatia locala
Accelereaza resorbtia
Reduce durerea
Relaxeaza muschii
Normalizeaza functiile sistemului vegetativ

Aplicatiile terapeutice ale curentilor interferentiali:

Dureri in spondiloza anchilozanta
Discopatie
Boli degenerative ale articulatiilor
Dureri in poliartrita reumatoida si spondilita
Nevralgii in sindroame de compresie
Inflamatii periartrice
Sindroame vasculare
Conditii post-traumatice dupa leziuni ale piciorului
Sindroame cu tonus muscular crescut
Tulburari vegetative
Edeme
Extravazare subcutanata si intramusculara

 

Laser terapeutic

Laserul este o noua aplicatie a undelor electromagnetice in scop terapeutic. Un factor important al efectului biostimulativ al activitatii laser este lipsa efectului de caldura, ceea ce permite utilizarea in afectiuni acute. Laserul terapeutic accelereaza considerabil procesul de recuperare fara efecte secundare.

Care sunt beneficiile terapiei cu laser

Imbunatatirea micro-circulatiei
Stimularea angiogenezei
Cresterea in amplitudine ale potentialelor de activitate in fibrele nervoase
Cresterea activitatii enzimelor
Modificarea potentialului membranelor celulare
Modificarea secretiilor neurotransmitatorilor
Accelerarea schimbului de electroliti intre celule si mediu
Cresterea activitatii biologice
Cresterea sintezei de colagen si proteine
Reduce considerabil timpul necesar recuperarii

TIPURI DE CURENTI

TENS:

Reprezinta acronimul ” Transcutaneos Electrical Nerve Stimulation” si include curenti de joasa frecventa ( intre 1-200 Hz ) , cu impulsuri cu durata cuprinsa intre 50-200 μs , folositi pentru controlul durerii . Forma impulsului este rectangulara ( sau aproape rectangulara ) , bifazica .sunt curenti de joasa frecventa cu impulsuri folositi in scop analgetic deoarece au capacitatea de a stimula selectiv fibrele nervoase groase .

CONTRAINDICATII

• Zonele tegumentare lezate ( dermatoze , plagi , infectii , etc )
• Uterul gravid
• Aplicare transtoracica sau pe partea anterioara a gatului
• Prezenta pacemaker-ului sau a altor stimulatoare electrice
• Tumori maligne sau zone cutanate supuse iradierii
• Implante metalice ;
• Tulburari circulatorii

INDICATII TERAPEUTICE

• Dureri postoperatorii
• Dismenoree
• Sindroame dureroase musculoscheletale : mialgii , miogeloze , tendinite , periartrite
• Durere lombara joasa si cervicalgii de tip degenerativ artrozic si discal
• Nevralgii
• Boala artrozica cu diverse localizari
• Algoneurodistrofia
• Sechele algice dupa hernie de disc lombara si cervicala operata
• Dureri tip “membru fantoma” dupa amputatie .

CURENTII DE MEDIE FRECVENTA
CURENTII INTERFERENTIALI

Se obtin prin interferenta a 2 curenti alternativi de medie frecventa , unul avand frecventa de 4.000 Hz , celalat o frecventa putin diferita ( intre 4.000 si 4250 Hz ) de obicei 4.100 Hz .
Se obtine astfel un alt curent alternativ de medie frecventa a carui amplitudine estemodulata cu o frecventa joasa.

INDICATII TERAPEUTICE

  • Stari posttraumatice ( dupa contuzii , entorse , luxatii , contracturi post imobilizare , rupturi sau intinderi musculare )
  • Afectiuni reumatismale degenerative , artroze , spondiloza
  • Afectiuni reumatismale inflamatorii , poliartrita reumatoida , spondilita ankilozanta , spondiloartropatii
  • Reumatism abarticular : tendinite , mialgii , bursite , periartrite
  • Hernia de disc lombara si cervicala
  • Nevralgii , nevrite , semipareze post AVC
  • Afectiuni vasculare periferice ( sindrom de ischemie cronica periferica
  • Afectiuni ginecologice ( anexite , metroanexite , dismenoree )
  • Afectiuni ale aparatului renal si digestiv ( diskinezie biliara , distonii functionale intestinale , prostatita )

CONTRAINDICATII

  • Tumori maligne
  • Boli infectioase
  • Stari febrile
  • Inflamatii pulmonare
  • Casexia
  • Prezenta pacemaker-ului cardiac sau a altor stimulatoare
  • Uterul gravid sau zona lombara la femeile insarcinate
  • Tromboze si tromboflebite
  • Implanturi metalice
  • Gonartroza
  • Durere lombara joasa

ULTRASUNETUL

Ultrasunetul este o unda longitudinala ( directia ei de propagare coincide cu directia in care oscileaza ) . Importanţa practică a ultrasunetelor este legată de lungimea de undă mică a acestora. Din această cauză ultrasunetele pot fi emise şi se propagă ca şi razele de lumină sub formă de fascicule, spre deosebire de sunetele obişnuite care se împrăştie în toate direcţiile. Corpul uman este un mediu elastic si deci poate fi strabatut de ultrasunete .

CONTRAINDICATII ABSOLUTE

Urmatoarele tesuturi si organe nu se trateaza cu Ultrasunet :
• ochii ;
• cordul ;
• uterul gravid ;
• creierul ( deasupra vertebrei C3 ) ;
• testiculele ;
• cartilajele de crestere epifizare ( la copii ) ; se pot trata totusi cu US pulsat ;
• tumori ( in orice stadiu ) ;
• tromboflebita si varice ;
• stari septice si stari febrile ;
• casexie , stare generala alterata ;
• afectiuni tegumentare infectioase , inflamatii alergice ;
• TBC activ ;
• insuficiente de organ ( hepatica , renala , cardiaca , respiratorie ) .

CONTRAINDICATII RELATIVE

• tulburari de sensibilitate ;
• sechele posttraumatice ; stari posttraumatice ;
• endoproteze si materiale de osteosinteza ;
• sindroame postlaminectomie ;
• diabet zaharat ( US poate cauza oboseala si o usoara reducere a glicemiei ) .

LASER

LASER reprezinta acronismul “light amplification by stimulated emission of radiation” si este o radiatie electromagnetica colimata (foarte ingusta) cu proprietati speciale .
Laserele terapeutice au lungimi de unda aflate in domeniul vizibil ( lumina rosie ) si infrarosu

CONTRAINDICATII

– Nu se dirijeaza proba laser spre ochi
– Tumori
– Zone de tegument supuse iradierii
– Uterul gravid .

INDICATII TERAPEUTICE

– Ulcere varicoase
– Escare , plagi
– Sinuzite , otite , faringite
– Entorse , luxatii , sechele posttraumatice , intinderi si rupturi musculare
– Reumatism abarticular : tendinite , bursite , periartrite , miogeloze , fasciite
– Reumatism degenerativ : artroze cu diverse localizari
– Nevralgii , nevrite
– Sindroame dureroase dediverse etiologii prin laserpunctura
– Inflamatii orogingivale , postextractie dentara .

Indicatii si Contraindicatii Aparate fizioterapie

Un alt tip de electrostimulare are in vedere numai cresterea masei sau a fortei musculare. Acest caz intervine in atrofia musculara cauzata de imobilizare, care este cea mai intalnita indicatie a acestui tip de stimulare. In urma aplicarii curentilor, controlul durerii este obtinut prin facilitarea eliberarii de peptide opioide sau asa numitele endorfine, stimuland fibrele sensibilitatii tactile la frecvente foarte joase (1-5 Hz) si intensitati ale curentului care sa provoace contractii musculare. Se pot utiliza si pentru electrostimularea nervoasa, iar modalitatile de aplicare variaza in functie de starea de inervare a muschiului, care poate fi inervat normal sau poate fi denervat.

Fizioterapia este considerata un ajutor de nadejde in tratamentul fizical-kinetic, contribuind la elasticizarea tesuturilor, cresterea mobilitatii articulare si cel mai important, contribuie la reducerea durerii si a procesului inflamator intr-un timp relativ scurt, care ne permite sa avansam mai rapid in tratamentul de recuperare. Fizioterapia nu are efecte secundare cunoscute, curentii fiind bine tolerati, insa trebuie sa luam aminte la contraindicatiile generale ale acestei terapii. Se folosesc cu precautie in bolile cardiovasculare, nu se utilizeaza in perioada sarcinii, in crizele de epilepsie, in infectii asociate cu stari fragilizante, in tulburarile de sensibilitate, in afectiunile psihice, in statusul alergic dat de anumite substante pe care le folosim, afectiuni circulatorii, neoplazii